Angus Young


klik voorvergroting Gibson SG Standard


klik voorvergroting

Gibson Les Paul Reissue SGHumbucker elementGrover stemmechaniek     Kluson stemmechaniek


klik voorvergroting

SG met bliksemschicht inleg op de toetsSuper Slinky snaren Ernie Ball


Marshall JTM452


Inwendig Marshall JTM452


KT66 buis1959 SLP Super Lead4x12"

   

Angus McKinnon Young werd geboren op 31 maart 1955 in Glasgow, Schotland.
Zijn geboortejaar wordt vaak foutief vermeld als 1959.
De reden hiervan is dat de platenmaatschappij (EPIC) dit opzettelijk deed om het imago van 'scholier' aannemelijk te maken. In de jaren zeventig maakte Angus met AC/DC faam door deze act in schooluniform op te voeren.

Angus komt uit een muzikale familie en was de jongste van het gezin.
Naast Angus hebben vader William Young en moeder Margaret (haar meisjesnaam was ook Young) nog vier kinderen.
Alexander (28-12-1946), George 'Redburn' (06-11-1947), Malcolm (06-01-1953) en zusje Margaret.
In 1963 emigreerde het gezin naar Australië.

Het gitaarspelen leerde hij van broer Malcolm en ontpopte zich tot al snel tot een talentvolle gitarist. Met wat schoolvriendjes maakte hij begin jaren zeventig deel uit van lokale bandjes als 'Kentuckee' en 'Tantrum'.

AC/DC (de naam werd bedacht door hun zusje) werd in 1973 in Sydney samengesteld door Malcolm Young. Hij vormde de band met enkel vrienden, Dave Evans (zang), Rob Bailey (bas) en Peter Clack (drums). Angus was bij de eerste repetities ook aanwezig en Malcolm vroeg of hij een solopartij mee wou spelen. Iedereen van de band was het over eens dat Angus een geweldige aanvulling voor de band zou betekenen.
Lokaal had de band meteen al succes en al snel volgde hun eerste plaatopname,
'Can I Sit Next To You'. Deze single werd geproduceerd door hun oudere broer George. George had deel uitgemaakt van 'The Easybeats' waarmee hij in de jaren zestig veel succes oogstte.AC/DC Malcom Young, Phill Rudd, Bon Scott, Cliff Williams en Angus Young


Op 19 februari 1980 overlijdt Bon Scott door een alcoholvergiftiging. Een fikse tegenslag voor de band. Een opvolger voor Bon werd gevonden in de persoon van Brian Johnson, wiens hese rauwe stem die van Bon aardig benaderd. Brian Johnson zong daarvoor in de Schotse glam rock band Geordie, die in 1973 een hit hadden met 'All because of you'.Brian Johnson


Het schooluniform is het handelsmerk van Angus (AC/DC) geworden maar voor die tijd had Angus ook andere gimmicks. Zo trad hij al eens op in een gorillapak en in een supermankostuum.

Nadat de band was verhuisd van Sydney naar Melbourne volgden er enkele bezettingswisselingen. De band bestond nu naast Angus en Malcolm uit, bassist Mark Evans (die in 1977 werd vervangen door Cliff Williams), drummer Phil Rudd en Bon Scott. Scott werkte als chauffeur bij de band en had daarvoor al in verscheidene bandjes gespeeld als drummer. Bon Scott is bijna tien jaar ouder dan de anderen maar zijn uitstraling en rauwe stemgeluid paste uitstekend bij de band. De herkenbare sound van AC/DC was geboren.

Angus speelt het liefst op de Gibson SG Standard cherry red, gebouwd tussen 1963 tot 1970. Deze SG Standard waren voorzien van een Gibson Tremolosysteem. Angus gebruikt het tremolosysteem uiterst zelden omdat het de gitaar constant ontstemd, daarom demonteert hij in de regel ook het systeem.
De favoriete gitaar van Angus is de SG standard uit 1968. Deze SG standard werd van 1967 tot 1970 in de USA geproduceerd en worden steeds zeldzamer, mede doordat Angus bijna elke SG koopt die hij kan vinden. Inmiddels heeft hij er zo'n 60 tot 80 gitaren van dit model opgekocht.


Een ander SG model waarop hij ook graag speelt is een zwarte Custom SG met verchroomde elementen en witte body. In tegenstelling tot de normale SG's heeft deze Custom SG een hals met zeer vlakke frets waardoor sneller gespeeld kan worden.

Angus heeft de gitaar naar eigen smaak aangepast door het middelste element eraf te halen, de messing caps te vervangen door verchroomde en het tremolosysteem eraf te schroeven en een vaste kam erop te zetten.
De elementen zijn, zoals bij alle SG modellen Humbuckers. Deze bestaat in tegenstelling tot single-coil pickups uit twee tegen elkaar geplaatste single-coils die elkaar beïnvloeden. Hierdoor ontstaat een warmer en bij lage tonen een zachter geluid.


Een ander voordeel van de humbucker t.o.v. de single-coil: Doordat de beide spoelen in tegenfase werken, heffen de brom-signalen (ontstaan bijv. als je te dicht bij de transformator van een versterker komt), elkaar op. De metalen afschermkap zorgt er tevens voor dat stoorsignalen van buitenaf worden afgeschermd.


Tot in de jaren tachtig speelde Angus op beide modellen zowel live als in de studio.
Soms speelde hij ook op een Gibson SG uit 1961, die in tegenstelling van de modellen uit 1963-1973, een ander tremolosysteem hadden.

In de jaren '80 en '90 speelt hij op SG Modellen die erg lijken op de Gibson Les Paul ’61 Reissue SG. Twee vroegere '61 SG's zonder tremolo werden speciaal voor hem opnieuw gespoten, één in rood en één in zwart. Om de gitaren minder snel te doen ontstemmen zijn ze nu voorzien van Grover stemmechanieken i.p.v. de oude Gibson Kluson stemmechanieken.

Een opmerkelijke SG is die met bliksemschicht inleg op de toets.
Voor een onderhoudsbeurt werd een Gibson SG uit 1971 naar de Engelse gitaarbouwer John Diggins gebracht.
John verving alle onderdelen van de gitaar behalve de headstock met Gibson logo en serienummer. Kenmerkend van deze gitaar is dus de toets met bliksemschicht inleg naar een idee van John.

Angus bezit ook enkele oude Les Paul en Firebirds. In zijn 'opslagruimte' heeft hij ca. 100 verschillende gitaren liggen, het merendeel SG's maar ook andere Gibsons die hij in de loop der jaren heeft verzameld. Meerdere akoestische gitaren, Gibson 335, Firebirds, Les Pauls, Epiphones en een paar Fender Telecasters.

De snaren waarmee hij z'n gitaren mee bespant zijn van 'Ernie Ball'- Super Slinky van 0.09" tot 0.042" en gebruikt een Extra Heavy plectrum van 'Fender'.

Van effectapparatuur maakt Angus geen gebruik.
Angus zweert bij buizenversterkers en gebruikt meestal de late jaren zestig Marshall buizenversterker. Dit zijn zeer oude modellen en aan originele is nog zeer moeilijk aan te komen. Deze oude versterkers zijn nog opgebouwd met draadverbindingen en niet met printplaten zoals de latere modellen en hebben daardoor een andere klank. Ook door hun ouderdom klinken ze anders.

De Marshall versterkers werden ontworpen om met een redelijk volume te kunnen werken, maar Angus draait ze vol open! Omdat de versterkers geen master-volume knop hebben, gaan ze daardoor geweldig 'scheuren'.
Angus maakt gebruik van de 50-Watt (JTM 45) versterker of de opgevoerde versie ervan, de zeldzame ‘67er 100-Watt (JTM 100) met KT66 buizen.

Buitendien gebruikt hij de 100-Watt 1959 SLP Super Lead versterker en de 50-Watt versie hiervan, afhankelijk van de ruimte akoestiek. Maar zijn voorkeur gaat uit naar de 50-Watt JTM 45 modellen. De buizen die hij voor de SLP versterkers gebruikt zijn Groove EL-34 voor de eindtrap, en EC-383 als voorversterker buizen.

De boxen zijn Marshall 4x12" met rechte klankbord, uitgerust met Celestion Vintage 30" 70-Watt luidsprekers. Deze leveren een zeer stabiele bas met veel midden toon.

Voor een normaal concert staan er alleen voor Angus acht tot tien 1959 SLP versterkers waarvan waarschijnlijk slechts vijf daadwerkelijk gebruikt worden.

De versterkers van Angus staan als volgt ingesteld:
Volume: 7-8
Treble: 5-6
Middle: 3-4
Bass: 4.5
Presence: 8In 1980 trouwde Angus met de Nederlandse Ellen van Lochem, een ex-vriendin van Bennie Jolink van 'Normaal'.

Ellen van Lochem
Ellen van Lochem

Hij leerde haar kennen in juli 1979, toen AC/DC een concert gaf in de Rijnhallen in Arnhem met Normaal in het voorprogramma. Angus is in Nederland gebleven en woont nu in Aalten, een plaatsje in het oosten van Nederland.

Ellen en Angus
Ellen en Angus  anno 2007

Het is bekend dat Angus tegenwoordig de media zoveel mogelijk mijdt, en afwisselend in Sydney en Aalten vertoeft. Angus maakt wat mentaliteit van de mensen in de Aalten betreft een vergelijking met Australië. "De mensen zijn hier erg sociaal, en of je nu slager, boer of rockgitarist bent, je wordt hier in je waarde gelaten. Iets wat voor mij herkenbaar is en goed bevalt", aldus Angus.

In Aalten brengt hij veel tijd door in zijn opnamestudio aan huis, waar ook gewerkt wordt aan nieuw materiaal voor AC/DC.
In oktober 2008 werd het laatste album (het 18e studioalbum) van AC/DC uitgebracht met de titel, 'Black Ice'.

In september 2012 wordt een live album uitbracht van hun concert in het River Plate Stadium in Buenos Aires, Argentinië 2009. Een legendarisch concert in een uitverkocht stadion voor ruim 200.000 uitbundige fans.

Het laatste album van AC/DC?
'Rock of Bust' is de titel van het nieuwe studio album van AC/DC en zal 2 december 2014 verschijnen.
Het album werd in het voorjaar van 2014 opgenomen in Vancouver, in de Warehouse Studio. Op ' Rock of Bust' zullen 11 nieuwe tracks zijn te vinden en is geproduceerd door Brendan O'Brien en Mike Fraser.