DATEREN VAN ESP GITAREN GEBASEERD OP SERIENUMMERS

De serienummers van ESP gitaren zijn in de beginperiode van de produktie niet of nauwlijks geadministreerd. Serienummers van voor 2000 zijn daarom onbetrouwbaar voor een precieze datering.

Waar vind je het serienummer
Het serienummer bevindt zich gestempeld de achterkant headstock, geponst op de neck plate of bij (semi) akoestische gitaren op de bodem van de klankkast.


Als je het bouwjaar van jouw ESP gitaar wil weten, kun je dat ontcijferen met de serienummer decoder, of vinden in de onderstaande uitleg over het dateringssysteem.

ESP serienummer datum decoder

ESP geschiedenis in het kort
Oprichter van het bedrijf ESP is Hisatake Shibuya.
Hij werd geboren in 1937 in Sado op het gelijknamige eiland in Japan.
Na te zijn afgestudeerd aan de Doshina universiteit in 1961 kwam hij in dienst bij de gitaarproducent Kawai. Na 4 jaar ging hij aan de slag bij Yamaha en later bij de gitaarproducent Fernandes.

In deze periode deed hij veel ervaring op en begon in 1975 in Tokio een eigen bedrijf. Het bedrijf waar hij 3 werknemers in dienst had, bestond uit een winkel en een werkplaats voor reparaties en het maken van onderdelen voor gitaren.
Tevens werden werden hier gitaren in speciale opdracht gemaakt, die naar de individuele wensen der klant werden gebouwd.

De verkoop van de eigen gebouwde gitaren bleek een groot succes en de vraag ernaar groeide snel. Een aantal jaren later werden daarom de productiefaciliteiten verhuisd naar een groter pand buiten Tokio.
Het bedrijf expandeerde en vanaf 1979 werden ook wereldwijd bestellingen voor op maat gemaakte gitaren gitaren geproduceerd.

In 1981 vestigde ESP zich in de USA met een kantoor in New York en in 1983 in Duitsland voor distributie in Europa.
Ook in 1983 begon Hisatake Shibuya een 'gitaarbouw vakschool', waarvan enkele afgestudeerden een baan verwierven bij ESP.

Inmiddels had ESP al enkele honderden werknemers in dienst, maar dat aantal groeide nadat in 1986 een nieuwe fabriek werd geopend in Sado Island.

In 1985 ontdekte George Lynch van de heavy metal band Dokken tijdens een tournee in Japan, dat ESP ook custom gitaren bouwde.
Als resultaat werd zijn beroemde ESP Kamikaze gemaakt en ESP bracht deze George Lynch's Kamikaze uit als zijn eerste signature model.

In 1990 bezocht Metallica-gitarist Kirk Hammett de ESP Custom Shop met het idee een model te bouwen gebasseerd op het musterieuse Ouija bordspel. De eerste versie was alleen bestemd voor Kirk maar had twee spelfouten.
In plaats van "WILLIAM FULD TALKING BOARD" staat op de Ouija-body van deze eerste versie te lezen "WILLIAM FUED TALKING BAARD SET".
De eerste partij van de Ouija's met Kirk signature waren neck-thru en werden in 1993 uitgebracht, bestemd voor de Japanse markt. Later werd de Ouija als een Bolt On-gitaar geÔntroduceerd.
De officiŽle introductie voor export was in 1995.

ESP verwierf bekendheid door het maken van gitaren voor trash metal gitaristen waaronder James Hetfield en Kirk Hammett (Metallica), Scott Ian (Anthrax) en Jeff Hanneman (Slayer). Dit had tot gevolg dat ESP een van de meest populaire leveranciers van gitaren voor heavy metal is geworden.

Om de kosten te drukken werden de LTD series vanaf 1996 nu ook in Korea, (later ook in IndonesiŽ, China en Vietnam) gemaakt en stopte de export naar de USA van de in Japan gemaakte LTD gitaren.
Echter ondanks de inmiddels sterk gestegen prijzen, hervatte ESP begin jaren 2000 de export van de Japanse series naar de USA.


Hisatake Shibuya


George Lynch met ESP kamikaze


Kirk Hammett met ESP Ouija

De top-kwaliteit ESP gitaren worden gemaakt in de ESP beheerde en geŽxploiteerde fabriek in Japan, en de meer betaalbare LTD-lijn wordt op verschillende locaties in AziŽ gemaakt.

De populariteit en vraag naar ESP gitaren breidt zich nog steeds
uit, zo werd er in 2014 in North Hollywood, CA, USA een nieuwe
fabriek geopend vlakbij het nieuw hoofdkantoor in Los Angeles.
Hier wordt de lijn ESP USA-gitaren geproduceerd en werd toegevoegd aan de bestaande bekende series van ESP als LTD en E-II serie.

ESP is voortdurend aan het innoveren van zowel elektrische als akoestische modellen.

SERIENUMMERS

De datering van gitaren gebouwd in de jaren tachtig en negentig is vaak onbetrouwbaar. De administratie ervan werd slordig bijgehouden. Sommige gitaren uit die periode hebben helemaal geen serienummer.

Ook bij de neck plate serienummers geven niet altijd de precieze datering. (Als ze al een nummer hebben want er werden ook neck plates met alleen het ESP logo gebruikt)
De platen met nummer werden ruim van tevoren gemaakt en willekeurig gebruikt.

Van de gitaren zonder serienummer op de headstock of neck plate, kun je misschien nog wel een serienummer vinden op de hiel van de hals Ook bestaat de kans dat er in de holte op de body van de pickups een nummer staat geschreven. In dat geval kun je dit nummer in de decoder ontcijferen naar een datering.

Pickup holte


Het acht cijferig coderingssysteem van voor 2000 ziet er als volgt uit:
DDMMYNNN
DD = dag van de maand (01 - 31)
MM = maand (01 - 12)    Y = Laatse cijfer van het jaar
NNN = productienummer 000 - 999
Bijvoorbeeld: 25055012 is de 12e gitaar gebouwd op 25 Mei 1995.

Na 2000 werd er een serienummer systeem gebruikt wat een stuk eenvoudiger is. Het bestaat uit 1 of 2 letters gevolgd door 7 cijfers. De letter(s) geven de locatie van fabricage aan. De eerste 2 cijfers
zijn het jaar, de volgende 2 cijfers zijn het weeknummer, het 5e cijfer is de dag van de week en de laatste 2 cijfers het productienummer.
Bijvoorbeeld: SS1209210
SS = Custom Shop ESP 12 = 2012 09 = week 9
2 = de 2e dag van week 9 10 = productienummer
SS1209210 is dus de 10e gitaar, gebouwd op 28 Februari 2012 in de Custom Shop van ESP in Tokyo.
Dit systeem werd tot 2015 gebruikt.

Vanaf 2016 werd er een ander systeem ingevoerd.
Dit systeem bestaat uit 1 letter gevolgd door 7 cijfers.
De letter is de merkbenaming, E = ESP.
De eerste 4 cijfers zijn het productienummer, de volgende 2 cijfers het jaar en het laatste cijfer het soort serie.
(1 = Aangepaste serie, 2 = Signatures serie en 3 = E-II serie).
Bijvoorbeeld: E1234162
E = ESP   1234 = production number   16 = 2016   2 = Signatures Series


Kirk Hammett Signature (K-) serienummers
De eerste Kirk Hammett Signature gitaren verschenen al in 1993 als Custom Shop modellen.
Op de voorkant van de headstock staat de handtekening van Kirk Hammett en op de achterkant van de headstock het serienummer.

De serienummers beginnen met K- gevolgd door 4 of 5 cijfers.
Tot de officiŽle introductie in 1995 hadden de gitaren een 4 cijferig nummer, daarna een werd een 5 cijferig ingevoerd.


Kirk Hammett Signature (K- serienummer)AZIň
De in Korea, India, IndonesiŽ, China en Vietnam gebouwde gitaren gebruiken verschillende serienummer systemen.
Dit maakt een juiste datering lastig. Wat ze wel gemeenschappelijk hebben is dat de eerste 2 cijfers na de letter voorvoegsel het jaartal bevat.

Productie locaties
Letter + 7 cijfers. E en U = Korea.   I = Vietnam.   L = China.

2 letters + 7 cijfers. IS en IR = IndonesiŽ.
Letter + 8 cijfers.
W = World Musical Instrument Co., Incheon, Korea.

2 letters + 8 cijfers.
IW, IX en IS = IndonesiŽ.
WR en GW = World Musical Instrument Co., Incheon, Korea.
SX, SK, RS en SP = China.

2 letters + 9 cijfers. IS = IndonesiŽ.