Het jaar van fabricage van een gitaar of versterker kan soms bepaald worden aan de hand van zijn serienummer. Echter, onvolledige registratie-opnamen en illogische serienummers kunnen leiden tot onduidelijke geschiedenis van het instrument. Met behulp van de serienummer-decoder, tabellen en instructies van bekende merken, kan worden geholpen bij het bepalen van het jaar en de plaats van fabricage.

DECODERS

Om het productiejaar van een Fender gitaar of versterker te bepalen, moet je verwijzen naar het serienummerformaat dat specifiek is voor dat merk. De codeermethoden van elk merk hebben frequente veranderingen ondergaan, waardoor sommige merken overlappende serienummers hebben met verschillende codeermethoden. Bovendien hergebruiken bepaalde merken elke tien jaar hetzelfde serienummer. Om een gitaar nauwkeurig te kunnen dateren, is het belangrijk om de externe kenmerken ervan te overwegen en deze te matchen met het juiste decennium. Voor hulp hierbij kunnen experts en enthousiastelingen worden gevonden in verschillende gitaarforums.

Bij gebrek aan serienummers of als ze onleesbaar zijn, kunnen de elektronische componenten van een elektrische gitaar aanwijzingen geven over de productiedatum. Zo kan de productiecode van de potentiometers informatie geven over het jaar waarin de gitaar werd gemaakt.

Fabrikanten kunnen hun serienummerformaat wijzigen, met name in Aziatische landen waar veel westerse bedrijven de productie hebben uitbesteed. Decoders worden bijgewerkt wanneer nieuwe serienummerformaten van erkende fabrikanten bekend zijn.

Echt of nep

Als een serienummer niet wordt vermeld of herkend in de decoder, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de gitaar nep is. Een serienummer is echter eenvoudig te kopiëren en echtheidscertificaten kunnen ook worden gebruikt voor fraude. Hoewel geautoriseerde dealers waarschijnlijk geen vervalsingen verkopen, moet voorzichtigheid worden betracht bij het kopen van particulieren of online.

Alleen omdat een serienummer niet in de decoderlijsten wordt gevonden, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de gitaar nep is. De echtheid van een gitaar kan echter nooit volledig worden gegarandeerd, omdat serienummers gemakkelijk kunnen worden gerepliceerd. Zelfs als een echtheidscertificaat wordt verstrekt door merken als Gibson, Fender of PRS, kan het nog steeds onderhevig zijn aan fraude.

Hoewel geautoriseerde dealers waarschijnlijk geen valse gitaren verkopen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kopen van particulieren of online.

Bij het overwegen van de aankoop van een gitaar, let op de prijs. Authentieke en vintage gitaren behouden doorgaans hun waarde of nemen toe in waarde, afhankelijk van hun staat. Verdacht lage prijzen moeten alarmbellen doen rinkelen.

Inspecteer daarnaast zorgvuldig het uiterlijk van de gitaar, inclusief de vorm van de kop, het lettertype en de plaatsing van het serienummer. Fretinlays en andere kenmerken kunnen ook verschillen van het originele model op een valse gitaar.

Gebruikte MIRC Gitaren Er is een misverstand dat gitaren met het label “GEBRUIKT” en een gouden of witte sticker nep zijn. Deze gitaren worden echter gereviseerd door MIRC en verkocht tegen een lagere prijs aan dealers. Om meer te weten te komen over de stickers en nummers op MIRC gitaren, lees meer over de stickers en nummers op MIRC gitaren.