Jimmy Page

Jimmy met Fender Telecaster,
een cadeautje van Jeff Beck

Led Zeppelin.
Van links naar rechts: John Boham, John Paul Jones, Jimmy Page en Robert Plant.


Gibson Les Paul '58: Jimmy's meest gebruikte gitaar.
De originele Gibson stemsleutels zijn vervangen door gold-plated Grovers.
Door de vele aanpassingen aan de neck is het serienummer verdwenen.


Martin D28 (acoustic): Veel gebruikt in de studio en op tour na 1970

klik voorvergroting


Vox 12-String

Danelectro ('59 DC body): Gemaakt van twee Danelectros en voorzien van een Badass kam

klik voorvergroting

Rickenbacker 12-String

Gibson SG

klik voorvergroting

Hiwatt 50:
Classic Hiwatt custom design, met Partridge transformators.


klik voorvergroting

Twee kanaals voorversterker met hoog- en laaggevoelige input. 50 watt uitgangsvermogen. Normal volume, Brilliance Volume, Bass, Middle, Treble, Presence and Master volume controls. 2 x EL34s in de Power stage, met 4 x ECC83s, of alternatief 3 x ECC83 en 1 x ECC81 (geeft een steviger geluid). Schakelbare 4, 8, & 16 ohm output impedantie.
Dunlop Crybaby Wha-Wha

Maestro
Echoplex

klik voorvergroting

Gizmotron

MXR Phase 90

Eventide H949 Harmonizer

Jimmy anno 2013

   

Jimmy Page werd geboren als, James Patrick Page op 9 januari 1944 in Heston, Middlesex, Engeland.

Toen Jimmy acht jaar was verhuisde de familie Page naar Epsom, Surrey waar zijn vader een baan als personeelschef had gekregen. Tot zijn twaalfde verliep zijn jeugd normaal zoals die van bijna ieder kind. Maar toen gebeurde er iets wat zijn leven voor altijd zou veranderen. Op de radio hoorde hij Elvis Presley met het liedje 'Baby, let's play house'. Van z'n zakgeld en een extraatje toegestopt door zijn moeder, kocht hij een tweedehands Spaanse gitaar en na een handvol lessen kon hij al aardig goed spelen. Zijn ouders moedigden zijn obsessie met muziek aan.

Jimmy was inmiddels 15 jaar en tijdens een dansfeest in het plaatselijke buurthuis, waar hij af en toe al eens optrad, was ook Neil Christian aanwezig. Neil had een eigen band, "The Crussaders". Neil vroeg hem of hij belangstelling had om in zijn band te komen spelen, daar had Jimmy wel oren naar. Na goedkeuring van zijn ouders toerde Jimmy twee jaar met de band, maar nood gedwongen door een klieraandoening moest hij ermee stoppen. Jimmy ging moderne kunst studeren aan de college van Sutton.

Hij was nog wel steeds bij de muziek betrokken en ging vaak naar jamsessies waar hij ook Jeff Beck regelmatig ontmoette. Jimmy had inmiddels in verscheidene bands gespeeld zoals; The Cyril Dacies All Stars, Carter Lewis and the Southerners en werd zo ťťn van de meest populaire sessiemuzikanten van Londen. Hij speelde met artiesten als, Burt Bacharach, PJ Proby, The Who, The Kinks, Herman's Hermits, Donovan, Brenda Lee en Lulu.

In 1965 nam Jimmy zijn eerste single op, "She Just Satisfies", met als B-Kant "Moving on". In die tijd kwam Jimmy ook Eric Clapton regelmatig tegen om wat tracks op te nemen. Jimmy werd wat vermoeid van al dat sessie werk en nam het besluit bij The Yardbirds te gaan spelen, om de plek van Paul Samwell-Smith in te nemen als bassist. Maar al gauw werden de rollen in de band anders verdeeld, Chris Dreja ruilde met Jimmy de bas, doch deze omzetting was kortstondig.

Van links naar rechts: Chris Dreja, Jimmy Page, Keith Relf, Jeff Beck en Jim McCarty.


Aan het eind van 1966 werd Jeff Beck uit de band gezet omdat de rest niet meer met hem kon samenwerken. Met de Yardbirds is het niet meer goed gekomen en in begin 1968 werd de band opgeheven. Om nog de bestaande contracten af te werken moest Jimmy vlug een andere band formeren. Terry Reid was zijn eerste keus als leadzanger, maar deze stond nog onder contract en stelde Robert Plant voor die een lerarenopleiding volgde en in een schoolband speelde genaamd, "Hobbstweedle".

Robert zag het wel zitten en had ook al een drummer in gedachte, John Boham. John Paul Jones melde zich aan als bassist en Jimmy ging akkoord. Na drie weken intensieve repetitie was de band er klaar voor om in Zweden de nog openstaande contracten af te werken. Vanaf 1969 wordt de naam veranderd in Led Zeppelin. In dat jaar wordt ook hun eerste album uitgebracht, 'Led Zeppelin'. De daarop volgende albums 'Led Zeppelin II, -III en -IV' worden allemaal platina. In 1975 is de band de meest succesvolle band tot dan toe. Ook de latere albums halen de status van platina.


Op 25 september 1980 wordt drummer John 'Bonzo' Bonham dood in zijn bed gevonden. Hij is gestikt in z'n eigen braaksel na een dag drinken. De overgebleven leden besluiten dat ze zonder Bonham niet verder willen. In december 1980 wordt Led Zeppelin officieel opgeheven.
   

Gibson J-200 (acoustic):
Gebruikt o.a. op album Led Zeppelin I.
Door Jim Sullivan aan Jimmy geleend.

Fender 10-String 800 Pedal Steel:
Te horen op de albums Led Zeppelin en Led Zeppelin III.

Harmony Sovereign (acoustic): Onder andere te horen op het album Led Zeppelin III en tijdens de tour van 1970.

Gibson SG doubleneck: Twaalf/zes string doubleneck gitaar, beiden voorzien van twee humbucker elementen. Jimmy speelde hier op bij de live uitvoeringen van Stairway to Heaven, Tangerine en The Rain Song. Serienummer 911117.


Fender Stratocaster (Lake Placid Blue) 1960

Gibson RD Artist

Fender Stratocaster 1966
Marshall 1959SLP 100 met twee kanaals voorversterker en 100 Watt eindtrap. In combinatie met de 412 cabinet ťťn van de meest populaire en gebruikte in de jaren '60, '70 en '80.Ook maakte Jimmy gebruik van een Theremin. Een apparaat wat meer onder een synthesizer valt dan gitaar effectapparaat. Een beschrijving van dit instrument kun je vinden bij Effectapparatuur op deze site. In de songs "Whole Lotta Love" en "No Quarter" is dit instrument goed te horen.

Jimmy met de Theremin.
De geruchten voor een reŁnie gonsden al jaren, een veel terugkomend scenario ziet Johns zoon Jason Bonham de plaats van zijn vader achter de drums innemen. Maar na bijna twintig jaar is het er dan toch van gekomen. Op 10 december 2007 vond in de uitverkochte O2-Arena in Londen het eerste reŁnieconcert plaats.

ReŁnieconcert 10-11-'07: John Paul Jones, Jason Bonham, Jimmy Page en Robert Plant