Chuck BerryCarl Hogan

Carl Hogan


Chuck met de Gibson ES-350

klik voorvergroting
Gibson ES 335


klik voorvergroting
Gibson ES 350


Gretsch G6120
Gretsch G6120Fender TweedFender Dualshowman
Chuck maakte veelal gebruik van de Fender Tweed en Fender Dualshowman als versterkers

   

Charles Edward Anderson Berry werd geboren te St. Louis, Missouri.
Over z'n precieze geboortedatum heerst nogal wat onduidelijkheid maar de meeste bronnen houden het op 18 oktober 1926.

Chuck Berry is misschien wel de meest invloedrijkste gitarist uit de moderne muziek en wordt ook wel als 'de vader van de rock and roll' bestemepld. Weliswaar was hij het niet die de rock and roll introduceerde, maar zijn gitaarwerk inspireerde vele gitaristen, van the Beach Boys tot Jimi Hendrix, van Stevie Ray Vaughan tot Eddie van Halen. Maar ook Jimmy Page, Keith Richards, Duane Allman, John Lennon, George Harrison, Angus Young en anderen. Elke muzikant kent de impact die Chuck Berry op de populaire muziek heeft gehad en nog heeft.
Of zoals Eric Clapton stelt; Er is geen andere manier om rock 'n roll te spelen.

Zelf werd Chuck beďnvloed door gitaristen als Muddy Waters, Charlie Christian, Elmore James (king of the slide guitar), Carl Hogan en Chester Arthur Burnett (Howlin' Wolf).

Berry was een zanger-songwriter en vooral gitarist die inhaakte op de nieuwe ontwikkelingen van de muziek in de jaren vijftig. Chuck's muziek stijl was simpel maar erg effectief op de manier als het klonk. Een mengsel van country music en blues gespeeld in uptempo.

Chuck leerde gitaarspelen van zijn schoolkameraad Ira Harris, die hem bepaalde technieken bijbracht welke de basis zouden gaan vormen voor Berry's originele sound.

In 1953 voegde Chuck Berry zich bij 'the Sir John's Trio', later hernoemd tot 'the Chuck Berry Combo', dat speelde in de Cosmopolitan Club in St. Louis. Country en western was in die dagen erg populair en het was dáár waar Chuck besloot om de bekende country riffs te gebruiken en zijn eigen unieke hillbilly sound te creëren. Het publiek dacht hij een gek was maar kon de verleiding niet weerstaan om op deze muziek te dansen. Berry's act kreeg veel aandacht maar de andere bandleden speelden hun partij ook prima mee. Pianist Johnnie Johnson beantwoorde de (zo te horen) slordig gespeelde akkoorden op zo'n manier dat het publiek laaiend enthousiast geraakte en een uitbundige ovatie bracht. Het pianowerk klonk op een wijze waarmee later zou Jerry Lee Lewis nog veel succes zou oogsten.

Chuck's beroemde duck-walk


In 1955 tijdens een bezoekje aan Chicago, ontmoette Chuck blueslegende Muddy Waters die hem adviseerde eens het Chess Records label te benaderen. De demo die gemaakt werd ‘Ida May’, later her-titelt als ‘Maybellene’, bleek voldoende overtuigend te zijn voor een platencontract. Het nummer werd ook meteen op single uitgebracht en veroverde binnen de kortste keren de charts met als nr. 5 als hoogste notering. Er volgenden nog vele hits als, ‘Roll over Beethoven’, ‘Brown-eyed handsome man’, ‘Rock and Roll music’, ‘Sweet little sixteen’ en niet te vergeten ‘Johnny B. Goode’. ‘Johnny B. Good’ gaat over Chuck Berry zelf. Een plattelandsjongen die niet kon lezen of schrijven maar wel heel goed gitaar kon spelen. In de oorspronkelijke tekst stond ‘little coloured boy’ wat veranderd werd in ‘country boy’ omdat anders de plaat in het toenmalige Amerika geen enkele kans had gemaakt om op de radio te worden uitgezonden.

Chuck speelde het liefst op een Gibson ES335 maar ook wel op de Gibson ES350 en Gretsch G6120.

Chuck Berry heeft een generatie musici geleerd dat de basis van goede rock 'n' roll wordt gevormd door een trio of kwartet met als belangrijkste instrument, de elektrische gitaar.


Een citaat van John Lennon:
"Als je rock and roll een andere naam moest geven, zou je het 'Chuck Berry' kunnen noemen"
Deze ene zin is wel de beste samenvatting van alle boeken die over rock and roll geschreven zijn.Op 18 maart 2017 overleed Chuck Berry in Wentzville, Missouri op 90 jarige leeftijd.