DATEREN VAN GITAREN EN MANDOLINES
GEBASEERD OP SERIENUMMER

Serienummers kunnen nuttig zijn bij het bepalen van het productiejaar van een gitaar of
versterker. Maar door soms onvolledige registraties en onlogische serienummers is de
geschiedenis ervan vaak onduidelijk.
Met behulp van de serienummer decoder, tabellen en aanwijzingen zijn het bouwjaar en
locatie van de grootste bekende merken wel te achterhalen.


DECODERS

Het dateren van een gitaar of versterker(Fender) is gebaseerd op het format van het serienummer van het betreffende merk.
Ieder merk heeft zo zijn eigen coderingsmethodiek dat in de loop der jaren regelmatig is gewijzigd. Daardoor komen er bij bepaalde merken dezelfde serienummers voor echter met een andere coderingsmethode, waardoor er overlappingen zijn ontstaan.
Ook zijn er bepaalde merken die ieder decennium een serienummer herhalen.
Dan zijn uiterlijke kenmerken van de gitaar van belang om de datering in het juiste decennium te plaatsen. Kenners en specialisten, die in de diverse gitaarforums zijn te vinden, kunnen je hierbij behulpzaam zijn.

Bij geen (of niet meer te lezen) serienummers kunnen de elektronische onderdelen van een elektrische gitaar
ook een aanduiding geven. De productiecode van de potmeters bijvoorbeeld, kan een aanwijzing geven over
het bouwjaar van de gitaar.
Fabrikanten willen hun serienummer format nog wel eens wijzigen, met name in Aziatische landen waaraan door veel westerse bedrijven hun productie is aan uitbesteed.
De decoders worden geactualiseerd wanneer het format van een nieuw serienummer format van een erkende fabrikant bekend is.

Fake of echt
Wanneer een serienummer niet in de lijsten voor komt of niet in de serienummer decoder wordt herkent wil dat nog niet zeggen dat de gitaar een fake is.
Andersom is het natuurlijk ook geen garantie of de gitaar authentiek is, een serienummer is immers eenvoudig te kopiëren.

Voorbeeld van een Gibson serienummer:
Een echt serienummer is aan de achterkant van de headstock
donker gestempeld. Een namaak is meestal in het wit.


Merken als Gibson, Fender, PRS of ander gerenommeerd merk geven ook een certificaat van echtheid af, maar ook hiermee kan worden gefraudeerd.

Een erkende dealer zal je zeker geen fake verkopen, maar als je particulier of via internet een gitaar wilt kopen is het oppassen.

Waar je op moet letten is allereerst de prijs.
Authentieke gitaren en vintage versies houden hun waarde of stijgen juist in prijs. Dit hangt natuurlijk af van de conditie van de gitaar.

Als de prijs erg gunstig lijkt is dat al een reden om te gaan twijfelen.

Waar je verder op moet letten is het uiterlijk van de gitaar.

Headstock
Let op de vorm van headstock, het gebruikte lettertype en de positie waar het serienummer is aangebracht. Je kunt dit gaan vergelijken met originele afbeeldingen van het model.

Fret inlays
De fabrikanten hebben geavanceerde apparatuur om de inlays nauwkeurig tussen de frets te plaatsen. Op een fake zie je hier vaak een afwijking t.o.v. een origineel model.

Er zijn meer uiterlijke kenmerken waar je op moet letten zoals bijvoorbeeld het logo en opgedrukte of gestanste serienummer, maar dat verschilt per merk.

Bij akoestische gitaren is de meest voorkomende truc dat vervalsers goedkoop multiplex gebruiken in plaats van massief hout.
Kijk daarvoor naar de binnenrand van het klankgat om te zien of de houtnerf ook doorloopt.

Als je twijfelt over de authenticiteit van de gitaar neem dan eerst contact op met de serviceafdeling van de fabrikant en geef de kenmerken (of een foto) door waarover je niet zeker bent.
De fabrikant zal hier zeker op reageren omdat men vervalsingen wil bestrijden en hiertegen actie zullen ondernemen.


MIRC USED gitaren
Er wordt vaak beweerd dat gitaren waarop "USED" staat geprint en een goudkleurige of witte sticker is geplakt, fake zijn.
Dit is zeker niet het geval! Deze gitaren worden door het bedrijf MIRC opgeknapt en tegen een gereduceerde prijs aan dealers te verkocht.

lees hier meer over de stickers en nummers op MIRC gitaren.